Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kórusfesztiválon jártunk Lengyelországban

Utolsó módosítás dátuma : 2017. szeptember 13.

Az Eszterházy Kórus szereplése a Poznan-i 13. "Universitas Cantat" kórusfesztiválon

Kórusfesztiválon jártunk Lengyelországban

 

Idén május 17-20 között rendezte meg az Adam Mickiewicz Egyetem Poznanban a 13. „Universitas Cantat" kórustalálkozót, melyre a mi énekkarunk is meghívást kapott.

A kórusok már hamarabb megérkeztek, mert a fesztivál mellett önálló koncertet is adtak. Mi már 16-án este felléptünk a Poznan közeli Wagrowiec városka zeneiskolájában. A zeneiskola felszereltsége irigylésre méltó, önálló koncertteremmel és vendégszobákkal rendelkezik. Igyekeztünk megfelelni az környezeti ihletésnek, és ez valamennyire sikerülhetett is, mert a hangversenyt lelkesen végighallgató ecuadori fesztiválszervező karnagy a koncert után meghívta a kórust a jövő évi, Ecuadorban megrendezendő fesztiválra.

Nagyszerű hangulatban telt a fesztivál, nem volt verseny, díjak, így mindenki felhőtlenül örülhetett a másik kórusnak. Nagyszerű énekkarokkal találkoztunk a helyi egyetemről, Varsóból, Belorussziából, Macedóniából, Oroszországból, Szerbiából és az Egyesült Államokból. Érdekes színfoltja volt a fesztiválnak, hogy Törökországot egy kamarazenekar képviselte.

Az önálló koncert utáni napon az egyetem dísztermében léptünk fel, az un. fesztiválkoncerten. Ezeken a hangversenyeken három-négy fellépő kórus volt egyszerre, minden együttes húsz perces műsort adott.

Az önálló szereplések mellett minden délelőtt hosszú próbákat rendeztek a szervezők, hogy jól megtanulhassuk a fesztiválra komponált oratorikus művet. Izgalmas darab született Miłosz Bembinow tollából, az Amor et Psyche, melyben a zenekar mellett egy big-band is kísérte a kórust. Ezek a közös próbák nagyon elősegítették az énekesek közötti barátkozást, amit aztán minden este a szervezők által biztosított helyszínen, buli keretében lehetett folytatni.

Utolsó este a záróhangversenyen minden kórus megmutatta magát önállóan is újra egy dal erejéig, majd felcsendült az összkar, megkoronázva az egész hét hangulatát. Koncert után sátras partit rendeztek a házigazdák, ahol a finom ételek mellett lengyel néptáncot is tanítottak. A szűk egy hét elteltével mindenki feltöltődve, sikerélményekkel gazdagon (és mi egy ecuadori meghívással a tarsolyunkban) érkezett haza.

Részletes információ a fesztiválról itt található:
http://cantat.amu.edu.pl/en/

Dr. Kabdebó Sándor adjunktus, a kórus vezetője


< Vissza