Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Információ az osztatlan képzésről

Utolsó módosítás dátuma : 2019. november 20.

Leírás az ének-zene tanár osztatlan szakról

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése:
magyar nyelvű megjelölése: ének-zene tanár
angol nyelvű megjelölése: school music teacher
Képzési forma, tagozat:
nappali és levelező tagozat
Képzési idő:
10 félév
Finanszírozás:
államilag támogatott és költségtérítéses

 

Miért jó döntés az ének-zene tanár szak?
A zene szárnyalásra késztet, megnemesíti kapcsolatainkat, munkánkat, egész lényünket felemeli. Hatással van ünnepeink és mindennapjaink hangulatára. Éneket, zenét közvetíteni a legnemesebb feladat, hiszen nem csupán ismereteket adunk át, hanem a lelket is csiszoljuk és érzelmi értékeket, intelligenciát is fejlesztünk.

 Mit fogsz tanulni?
Az ének-zene tanári szakon a zenei képzettséghez szükséges elméleti tárgyakat fogsz tanulni, mint: zeneelméletet, zenetörténetet, szolfézs-zeneismeret, népzene. Ugyanakkor a gyakorlati képzés és kurzusok, órák vannak túlsúlyban, hiszen ezek is elengedhetetlen feltételei annak, hogy énektanár legyél: karvezetés, karének, hangképzés, kamarazene, zenekari gyakorlat, hangszerjáték ismereteket szerzel.

 Fontos, hogy tudjad: a hazai hasonló képzőhelyek közül az egri Ének-zene Tanszék az egyetlen, ahol más hangszeres tanulmányaidat is folytathatod, szaktanárok irányításával.

 Ezen kívül: tagja lehetsz az EKE kamarazenekarának és díjnyertes kórusainak, részt vehetsz hallgatói hangversenyeken, megfelelő hangszertudással tagja lehetsz az Egri Szimfonikus Zenekarnak, lehetőséged nyílik színházi produkciókban, városi és regionális kulturális rendezvényeken való részvételre.
Ne feledd, gyakorlati felvételi vizsga van a szakra!

 Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 3. melléklete alapján az ének-zene szakos tanár minden iskolatípusban és minden évfolyamon végezhet nevelő-oktató munkát. Ezen kívül vezethetsz zenei együtteseket. Zenei események létrehozásában közreműködni, az iskolai kórus vezetése is kiemelt feladatod lesz. A munkahelyed, iskolád zenei életének irányítójaként a helyi és regionális kulturális életének színvonaláért sokat tehetsz.

 Miért válaszd az Eszterházyt?
Egyetemünk a hagyomány és korszerűség egyedülálló és vonzó ötvözete. Ez jellemzi az ország egyik legrégebbi ének-zene oktatással büszkélkedő tanszékét is.
Gyönyörű termeink, műemlék tereink, kiváló hangszerparkunk, hangulatos miliőink kiválósan alkalmasak a megihletésre, a klasszikus és korszerű stílusok, technológiák elsajátítására. Tehetségedet egyénre szabva fejlesztjük, kreativitásodat új tudással támogatjuk és keltjük életre. Tanáraink magasan képzett, országos és nemzetközi hírű mesterek, akik tevékeny résztvevői a kortárs zenei életnek. Lehetőség van a képzés ideje alatt az intézet kiterjedt nemzetközi kapcsolatait felhasználva külföldi tanulmányokra is.

 Meghirdetett szakpárok:
angol nyelv és kultúra tanára– ének-zene tanár (angol emelt szintű érettségi)
ének-zene tanár - rajz- és vizuális kultúra tanár (gyakorlati felvételi vizsga, rajz esetében alkalmassági vizsga is)
ének-zene tanár - média, mozgókép- és kommunikációtanár (gyakorlati felvételi vizsga)
informatika tanár - ének-zene tanár (matematika emelt szintű érettségi)
magyar tanár – ének-zene tanár (magyar emelt szintű érettségi)
matematika tanár – ének-zene tanár (matematika emelt szintű érettségi)
történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára – ének-zene tanár (történelem emelt szintű érettségi)
német nyelv és kultúra tanára – ének-zene tanár (német emelt szintű érettségi)
testnevelés - ének-zene tanár (gyakorlati felvételi vizsga)

 


< Vissza