Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Dr. Kabdebó Sándor DLA

Utolsó módosítás dátuma : 2020. október 19.

egyetemi docens, karnagy

Elérhetősége:

e-mail: kabdebo.sandor@uni-eszterhazy.hu

tel.: +36-520-464

 

Kabdebó Sándor 1964-ben született Budapesten.

 Először a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult. Diplomáját 1987-ben szerezte meg.
12 évig gordonkázott. A kóruszene, a kórusvezénylés iránti rajongása gyermekkorától végigkísérte életét.

1988-ban alapította meg 10 énekessel a Prelude Kamarakórust, amely pár éven belül vegyeskarrá növekedett. 1989-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Párkai István és Erdei Péter főtárgy-tanárok tanítványaként kapott „kiváló" minősítésű diplomát 1994-ben.

A Zeneakadémia évei alatt és után is számos kurzuson fejlesztette tudását, Robert Sund, Frieder Bernius, Heltay László, Johannes Moesus, Johannes Krell, Farkas András, Szabó Dénes és Hollerung Gábor irányításával.

A Zeneakadémia elvégzése után tanított a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, az Andor Ilona Általános Iskolában, a pestszentlőrinci Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban, a kispesti Erkel Ferenc Általános Iskolában és a Marczibányi téri Kodály Zoltán Iskolában. 2012-2015-ig a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagya volt. 2009 óta karvezetést tanít az Eszterházy Károly Egyetemen Egerben, és vezeti az egyetem kórusait. 2017 óta ugyancsak karvezetést tanít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

 Mindegyik iskolában kórust szervezett, és kórusaival különböző megmérettetéseken vett részt. Ennek eredménye az ötször elnyert Év kórusa cím, a különböző nemzetközi és hazai kórusversenyeken (ez utóbbi csak a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyt jelenti) szerzett 30 dobogós helyezés. Első helyezést nyert Riva del Gardában az Andor Ilona Gyermekkarral, Celjében és Giessenben a Vörösmarty Leánykarral, utóbbi versenyen a nagydíjat is megnyerve, illetve a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen 2009-ben és 2015-ben a Prelude Vegyeskarral. Ez utóbbi versenyen szintén elnyerték a verseny nagydíját, és a közönségdíjat is. Számos különdíjat is nyert, és többször kapott karnagyi díjat.

1996 nyarán a Vox Europae nemzetközi kórusnak volt vendégkarnagya, 2001-ben Franciaországban, Autunban a nemzetközi oratóriumfesztivál zenei apparátusát tanította be, és vezényelte a zárókoncerten.

 Karnagyként dolgozott még a Vándor kórusban, és egy évig vezette a Vasas Művészegyüttes Vegyeskarát is.

2007-ben megkapta az Artisjus Zenei Alapítvány díját, a kortárs zene oktatásában végzett kiemelkedő munkájáért.

2016-ban Művészetért díjat kapott az Eszterházy Károly Egyetemen végzett kiemelkedő munkáért, illetve ugyan ebben az évben a Prelude Vegyeskar KÓTA díjat kapott.

 

 


< Vissza