Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Hibay Éva

Utolsó módosítás dátuma : 2020. október 19.

óraadó tanár

Elérhetősége:

e-mail: hibay.eva@uni-eszterhazy.hu

 

Zenei tanulmányait 1969-1972 a Budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban, Jeney Zoltán, majd 1972-1977 Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola öt eves tagozatán Kovács Lóránt és Pröhle Henrik növendékeként végezte.

Fuvola és kamaraszakon művész-tanári diplomát szerzett 1977-ben.

Posztgraduális tanulmányokat folytatott Franciaországban és Ausztriában. Tanárai Alain Marion, Maxence Larrieau, Karlheinz Zöller (Bécsi Zenefőiskola, 1983-84), valamint Wolfgang Schultz és Louis Rivier professzor. Kamarazenei tanulmányait Franciaországban folytatta Jean-Marais Darre és Pierre Barbizet tanárok alatt. Több alkalommal vett részt Aurele Nicoletin professzor mesterkurzusán.

Pedagógus

A Helsinki Sibelius Akadémia fuvolaszakán óraadó tanár 1977-2001 között. 1982 óta főállású tanár. Kamarazenét és zenepedagógiát is tanít.

A Helsinki Konzervatórium fuvolatanára (1977-1983). Az évek során a Kelet- Helsinki Zeneintézetben (Itä-Helsingin Musiikkiopisto), a Kerava-i Zeneintézetben, helyettesi állásban a Joensuu-i Konzervatóriumban és számos finnországi nyári zenei táborban (Orivesi, Riistavesi, Lapua, Raudaskylä, Kälviä) tanított.

1986-ban az ARTISJUS kitüntetéssel jutalamazta érdemeit a magyar zene terjesztésében és előadásában a világon.

Az Egri Eszterházy Károly Főiskolán 1996-ban kezdett fuvolát és pedagógiát tanítani.

Előadóművész

Szólistaként és kamarahangversenyeket adott Finnországban, Magyarországon illetve t.k. Belgiumban, Görögországban és Franciaországban.

Több hangfelvételt készített a finn, magyar, francia, görög és belga rádiónál.

1997-ben bekövetekezett autóbaleset nyomán szünetet kellett tartania zenészi pályán.

Balesete után másik szakmájában tevékenykedett, amire Magyarországon tolmácsi, fordítói és idegenvezetői diplomát szerzett 1987-ben.

Részidőben kultúrális és ismertető utakat szervezett és vezetett finnek számára Magyarországon, továbbá Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában valamint Szlovákiában. 1999 óta finn frontveteránok rehabilitációs csoportjainak kezelését szervezi és vezeti az egri és sárvári gyógyfürdőben. 2007.-2008. nyarán kihelyezett finn kirendeltségvezető a Balatonnál.

2004.-2006. között pszichológiát hallgatott Budapesten Unkarissa ja neurolingviszti- kai processzálás (NLP) tanfolyamokon vett részt.

Felépülése alatt is szűkebb keretben hangversenyezett, kiállításmegnyitókon lépett fel, továbbá a magyar valamint a szlovén televízóban készített felvételeket.

2008-ban magyar zenei szemináriumot vezetett a finnországi Kuopióban, és újra el kezdett hangversenyeket adni Finnországabn és Magyarországon.

Most, innen és tovább

Az autóbalesetetet követő sikeres rehablitáció után ismét a zenei pálya felé irányult, és zenepedagógiai és alőadóművészi képességeit fejleszti tovább.

2009 őszén újra felvette a tanítást a Sibelius Akadémián és az Egri Eszterházy Károly Főiskolán. Body Mapping tanulmányokat kezd Liisa Ruoho, a Sibelius Akadémia fuvolatanára irányításával. Tőle magánfuvolaórákat is vesz.

2009. és 2010. nyarán Body Mapping tanulmányokat folytat Londonban, a Guildhall School of Music and Drama egyetemen. Az új diszciplína a hangszerjáték helyes ergonómiáját – a testnek, mint hangszernek tudatos szerepét az előadás során tanítja.

2010. nyarán megszervezi Sopronban az első közép-kelet-európai Body Mapping nyári kurzust. Folytatása 2012-ben lesz.

http://www.bodymapping.eu/index.php?article_id=3630

2010. őszétől hét hónapos helyettesítést lát el a Helsinki Konzervatóriumban, majd 2011. februárjától az Espoo-i Zeneintézet vezető fuvolatanáraként működik.

2010. óta a Sibelius Akadémián tutor-tanár. 2011. tavasztól az Alvar Aalto Egyetem művészeti egyetemi pedagógiai továbbképzésen vesz részt a Sibelius Akadémia tanáraként.

2011. nyarán a Sibelius Akadémia támogatásával Body Mapping tanulmányokat folytatott Amy Likar, tanár és fuvolista vezetésével az Egyesült Állomokban, és résztvett a New Jersey-i Montclair-ben az Andover Educators V. kongresszusán, ahol felvették a két éves trainee-programba, amely andover-tanári képzettséget ad, és Andover Educator certifikációhoz vezet.

 

 


< Vissza