Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Molnár Szabolcs

Utolsó módosítás dátuma : 2015. április 26.

főiskolai tanársegéd, zenetörténész

1969-ben született. 1989-től az ELTE Bölcsészettudományi Kar filozófia szakos hallgatója, bölcsész tanulmányai mellett, 1993-tól a Liszt Ferenc Zeneakadémia zenetudományi szakán tanult. 1998-ban diplomázott a Zeneakadémián. Zenetörténetet tanított a budapesti Városmajori Gimnázium ének tagozatán (1999-2004), valamint a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán (2004-2006).

2006 óta tanít az Eszterházy Károly főiskolán valamint a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban. Főiskolai kurzusainak tárgya a zenetörténet, az operairodalom, a zeneelmélet, a zene- és kultúrtörténet.

A tanítás mellett zenei szakújságíróként és zenekritikusként is dolgozik. Írásai többek között a Muzsika, a Színház, a Magyar Narancs, a Gramofon című folyóiratokban, valamint különböző komolyzenei internetes portálokon jelentek/jelennek meg. Rendszeresen hallható a MR3-Bartók rádióadó különböző műsoraiban. Zenekritikusként elsősorban a magyar és a külföldi kortárs komolyzene a szakterülete.

A Musique Europe (MUS-E) Yehudi Menuhin Alapítvány Művészeti Oktatás magyarországi programjának keretében a budapesti Vörösmarty utcai általános iskola alsó tagozatán hátrányos helyzetű, illetve tanulási problémákkal küzdő gyermekek részére kreatív zenei gyakorlatokat vezet. Itt szerzett tapasztalatairól és munkájáról nagy részletességgel számolt be az Új Pedagógiai Szemle is (Avedikian Viktória: A zene mint az egyensúly és tolerancia forrása. Music Europe Program, 2009/7)

1998-tól művészeti tanácsadója és szerkesztője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Az elmúlt években a magyar zenei élet számos intézménye részéről kérték fel különböző munkákra, dolgozott az Óbudai Danubia Zenekar valamint a budapesti Művészek Palotája részére. Zenetörténészként szoros munkakapcsolatban áll a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és a Magyar Állami Operaházzal.

Külföldi tanulmányútjai során járt Ausztriában (Salzburg, Bécs), Franciaországban (Bordeaux, Strasbourg), Svájcban (Basel, Zürich), Svédországban (Norköping), az Egyesült Államokban (New York, New Haven, Boston) és Németországban (Berlin).

1990 óta aktívan foglakozik filmzene komponálással, 25 kísérleti kisjátékfilmhez, dokumentumfilmhez írt zenét.


< Vissza